Inspiratie

Oma als inspirator

Samen zelfstandig wonen van Nobel Wonen en Leven is een initiatief van Wendy van Kersbergen en Jakko van Rhee. Wendy is toegepast gerontoloog (vergrijzingsdeskundige) en Jakko bouwkundig ingenieur. Als denker en bouwer vormen zij een tweeëenheid die vergrijzingsvraagstukken vertaalt naar oplossingen.

  • Hoe bevorder je de zelfredzaamheid van senioren?
  • Hoe voorkom je een sociaal isolement?
  • Hoe maak je beter gebruik van hun ‘zilveren kracht’?

Met Nobel zorgen wij voor een omslag in de woningbouw voor senioren. Onder het motto “groots leven door kleiner wonen” ontwikkelen wij ideeën voor de oude dag. Praktisch en grensverleggend streven wij idealen na. Elk vanuit een persoonlijk perspectief.

Wendy van Kersbergen

Toegepast gerontoloog
“Mijn oma was al op haar vijftigste weduwe. Daardoor kwam zij vaak bij ons thuis en ik bij haar. Frank en vrij spraken wij over de dagelijkse dingen die ons bezighielden. Zo heeft zij mij aan de hand genomen in het fenomeen ouder worden in de meest positieve zin. Dat intrigeerde mij. Zodanig dat ik toegepaste gerontologie ben gaan studeren aan het HBO.


Zelfstandig

Tijdens mijn opleiding heb ik mij gespecialiseerd in het langer zelfstandig thuis wonen. Enerzijds wordt dit gestimuleerd door de overheid. Anderzijds leeft deze wens bij de senioren zelf.


Netwerk

Mijn visie? Zorg voor een geschikte woning en een sociaal netwerk. Een netwerk met wederkerigheid, eigen regie en samenredzaamheid. Dan komt de droom van een fijne oude dag dichterbij.


Expertise

Mijn kennis en ervaring liggen op het gebied van kwaliteit van wonen, woonvormen, voorzieningen, regelgeving, woningaanpassingen en (zorg)domotica. Kennis over senioren op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied is een andere expertise van mij.


Vriendschap

Mijn kracht? Ik vind oplossingen, maak mensen enthousiast en verbind mensen. Ook van Jakko krijg ik energie. Wij vullen elkaar aan. Hij is mijn beste vriend. Ik ken hem al mijn hele leven en hij heeft mijn oma gekend.”

Jakko van Rhee

Bouwkundig ingenieur en projectmanager
Met Nobel wil ik mijn kennis en creativiteit delen. Zo kan ik bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken. Voor senioren valt een wereld te winnen. De woning inzetten als eenheid van plezier, mensen samenbrengen en aangenaam ouder worden. Dit vraagt betrokkenheid. En vooral veel overleg.


Compleet traject
Mijn actieradius? Ik verzorg het gehele traject van ontwerp tot met de realisatie. De opdrachten variëren. Denk aan het herstructureren van bestaande woongebouwen of het realiseren van nieuwbouw. Verbeteringen van het interieur, exterieur en tuin vallen ook onder mijn expertise.


Veelzijdig
Bouwen is er voor alle leeftijden. Wat architectuur zo leuk maakt? Vooral de interactie met de verschillende partijen binnen het bouwproces. Enerzijds luister ik naar de wensen van de klant die ik meeneem in de planvorming. Anderzijds ben ik graag buiten op de bouwplaats om de partijen aan te sturen en het proces waar mogelijk te versnellen of te optimaliseren. Daar krijg ik energie van.